Otroška soba

Piše 26. Apr, 2016

Igralnica, otroška ropotarnica, risalnica, igrišče… vsi ti izrazi bi bili verjetno bolj primerni za prostor, kjer se zadržujejo otroci. Ker otroci navadno nimajo usmiljenja do tal, sten in pohištva se starši znajdejo pred večimi vprašanji, predvsem tudi zato, ker mora prostor malčkom zagotavljati tudi varnost ob njihovi razposajenosti.

Prvo pravilo urejanja otroške sobe je to, da v proces vključite tudi otroke. Vam bo olajšalo dilemo, katero barvo oz. barve izbrati, postavitev pohištva, oni pa se bodo posledično počutili veliko bolj domače v svoji sobi, ki so jo pomagali soustvarit s svojimi željami. V kolikor imate možnost urediti igralno/delavni in spalni del, naj bo igralni okrašen z živimi barvami, medtem ko naj spalni del in posteljnino krasijo umirjeni zelenkasti ali drugi pastelni odtenki.

 

Nekaj nasvetov se je pa vendarle pametno držati. Dogajata se dve pogosti napaki: ali je soba prepisana in zato tudi (pre)stimulativna, kar lahko privede do povečane igrivosti, težave s spancem ipd., ali pa je soba prenasičena z določeno (navadno najljubšo) barvo, kar utesni sam prostor. Mnogokrat pozabimo tudi to, da ni potrebno pretiravati z barvami na stenah in po pohištvu, saj imajo otroci danes veliko pisanih igrač, dodatkov, dekoracij.

 

Za tla se navadno predlaga trši, odpornejši, vodoodporen in navsezadnje cenejši laminat. Prvič zaradi vseh že prej naštetih lastnosti, kot drugo pa, ker vam ga po dolgih letih intenzivnega prenašanja vseh otroških vragolij, ne bo škoda zavreči in zamenjati. Primeren je tudi parket ali keramika, slednje zaradi hladnega občutka (vendar praktičnega čiščenja) priporočamo le v primeru talnega gretja.

 

Stene imamo predvsem v otroških sobah navado prepleskati barvito. Pogosto se otroci s prvotnimi stenami ne strinjajo in tako postanejo (vsaj) stene njihove sobe risarsko-slikarska platna. Odlična novica so “pralne barve”. Tkšno barvo nanesemo na celotno površino sten otroške sobe ali le do višine kjer bi otroci lahko še prosto razpolagali z njihovo podobo. Po pisanju in risanju steno z vlažno krpo obrišemo in tako imamo problem s stenami rešen. Takšna barva je zdravju in okolju prijazna, ne vsebuje topil in je enostavna za nanašanje, posebnost je le v videzu, saj se rahlo odseva.

 

Navsezadnje pa opremljanje otroške sobe ni doživetje samo za otroke, ampak je lahko zabavno tudi za starše. Prepustite se otroku v sebi in za trenutek glejte sobo skozi otroške oči. Tako vam bodo potrebe in želje malčka veliko bolj jasne.

 

Vsaka otroška soba ima svoje specifike, ki zahtevajo prilagajanja, individualno svetovanje ipd. Za podroben posvet glede vaše otroške sobe si rezervirajte naš termin na:

info@mizarstvo-mar.si ali pokličite 041 333 287 (Andrej) / 040 715 492 (Karin).

Kontaktirate nas lahko tudi preko našega spletnega obrazca – Kontakti.

 

Prijetno urejanje doma in naročanje pohištva po meri!

~ MAR team

Vir fotografije: dominstil.si

Pin It on Pinterest

Share This